В народната традиция денят 1-ви март е свързан с емблематичната фигура на Баба

...
В народната традиция денят 1-ви март е свързан с емблематичната фигура на Баба
Коментари Харесай

Днес възрастните жени не излизат рано, не се пере бяло, правят се гадания за цялата година:

В националната традиция денят 1-ви март е обвързван с емблематичната фигура на Баба Марта и символичните преплетени конци в бяло и алено. На този ден се има вяра, че най-накрая идва краят на зимата и стартира началото на земеделската година. Но преди да одобряват тази положителна символика, хората са употребявали деня и за ритуали, които да предпазят дома им от гущери, змии и зли сили.

Повечето суеверия са съобразени с лютия темперамент на Баба Марта и целят да я омилостивят. Например, бабите не би трябвало да излизат заран рано, за да не я срещнат, тъй като ще я ядосат. Според националните поверия Баба Марта не обича възрастни дами. Ако срещне млади девойки, времето през месеца ще е хубаво и слънчево.

 баба Марта

На 1-ви март не се перат и не се простират бели облекла, тъй като времето ще се скапе и ще има градушки, които ще съсипят реколтата през годината. На двора или пред входната врата се изнася нещо червено – забрадка, престилка, пътека, тъй като хората вярвали, че аленият цвят ще развесели Баба Марта и тя ще е благосклонна към тях.

Първата седмица на март се наричала „ Броеница “ – по тези дни се гадаело какво ще бъде времето през цялата година. Разпространен бил и обичаят хората да си избират ден сред 1 и 22 март – в случай че на нарочената дата е слънчево, това било знак, че годината за индивида ще е успешна; в случай че пък е дъждовно, мъгливо, прохладно, студено – идните дни ще бъдат за него сложни и тежки.

 мартенички

В деня на Баба Марта най-голямо внимание се обръща на мартениците. Те се закачат за здраве и с цел да защищават хората от уроки и заболявания. Според поверията белият цвят символизирал мъжкото начало, а аленият – женското. Неомъжените девойки би трябвало да закачат мартеницата от ляво, до сърцето, а омъжените – да си я вържат на ръката. В Румъния пък мъжете си поставят мартеницата на скришно място, да вземем за пример в чорапа.

 мартеничка на дърво

Важно е къде ще бъде закачена мартеницата, откакто притежателят й види щъркел за първи път през тази година. Ако мартеницата се постави под камък, след време се гледа дали има мравки под него. В случай, че има, тогава годината ще е добра за животновъдите. Други поверия гласят, че мартеницата би трябвало да се хвърли в река, с цел да може на притежателя й да му върви по вода и да има триумф през годината.

Но най-често хората окичват дръвчета с мартениците си. Ако скоро по-късно дръвчето цъфне, годината ще е плодородна.

Инфо:зажената

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР